מהי המשמעות של חוק זכויות יוצרים באינטרנט ולמה הוא נחוץ בכלל? ואיך מתמודדים עם הפרה שלו? כאן תקבלו את כל התשובות!
המטרה של חוק זכויות יוצרים באינטרנט
בעוד שעולם המשפטים התייחס מאז ומתמיד לנושא של זכויות יוצרים, רק בעשורים האחרונים נוצרה דרישה לטיפול בנושא גם כשהוא מתקיים במרחב הווירטואלי. זאת, מפני שרשת האינטרנט הפכה עם השנים לפלטפורמה ראשית לפרסום של יצירות מכל הסוגים ובכל התחומים החל ממאמרים, דרך סרטוני פרסומת וסרטוני הדרכה ועד לקליפים מוסיקליים לוגו, תמונות וכך הלאה. המטרה של חוק זכויות יוצרים היא לשמור ולהגן על היוצר מפני שימוש ביצירה שלו ללא אישור מפורש וללא מתן פיצוי הולם בתמורה לשימוש זה.
הפרת זכויות היוצרים
יש החושבים, שאם יצירה כלשהי מופיעה ברשת האינטרנט, היא מותרת לשימוש של כל מי שחפץ בכך והאמת היא, שזה ממש לא נכון! למעשה, כל שימוש ביצירה או העתקה שלה ללא אישור של היוצר מהווים פגיעה בזכויות היוצרים וכך המשתמש חושף את עצמו לתביעה משפטית. חשוב לציין, שהכוונה היא גם לשימוש או העתקה חלקיים! לדוגמה, אם העתקתם רק חלק ממאמר, הדבר עדיין נחשב להעתקה ולכן עדיין בוצעה כאן הפרה של זכויות היוצרים של כותב המאמר.
ומה לגבי מתן קרדיט?
מיתוס נפוץ נוסף הוא, שאם ניתן קרדיט ליוצר, ניתן להשתמש ביצירה שלו באופן חופשי. אבל האמת היא, שמדובר על שני נושאים ושני חוקים שונים: חוק זכויות יוצרים והחוק לזכות מוסרית. כלומר, מתן קרדיט ליוצר אמנם שומר באופן מפורש על שמו של היוצר, אבל לא בהכרח משרת את המטרה שלו, שהיא בדרך – להתפרנס. היות שכך, כאשר יש כוונה להשתמש ביצירה כזו או אחרת, חשוב ליצור קשר עם היוצר ולבדוק מהן הדרישות שלו בתמורה לשימוש ביצירה שלו.
מה עושים במקרה של הפרה?
במקרה של הפרת זכויות יוצרים באינטרנט או לחשד להפרה כזו חשוב להתייעץ עם עורך דין מומחה לתחום זה ולהציג בפניו את כל המידע הרלוונטי לנושא. כך הוא יוכל לתת מידע משפטי רלוונטי ובמקרה הצורך – לייצג אתכם בבית הדין.