העקרונות העיקריים של בקשת חנינה

שתף את הפוסט

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

מהי חנינה ואילו סוגי חנינות יש? במאמר זה תוכלו לקבל את כל המידע הנחוץ לכם לקראת בקשת חנינה!

מהי בקשת חנינה?

החנינה היא הליך, שבמהלכו נבחנת על ידי נשיא המדינה האפשרות לבטל כל הליך פלילי כנגד אדם מסוים ולמחול לו על מעשיו. על פי רוב, בקשת החנינה מוגשת במהלך תקופת המאסר, אבל אם נדפדף מעט בדפי ההיסטוריה, הרי שבפרשת קו 300 נתן נשיא המדינה דאז – חיים הרצוג, חנינה לאנשי השב"כ המעורבים עוד לפני העמדתם לדין פלילי. כלומר, ניתן לבקש חנינה זו בכל שלב של ההליכים הפליליים.

חנינות שניתן לבקש

לפניכם רשימה של סוגי החנינות העיקריים, אותם ניתן לבקש מהנשיא:

  • הגבלת מאסר עולם – אסירי עולם יכולים לבקש מהנשיא לקצוב את תקופת המאסר שלהם
  • הקלה בעונש מאסר – קיצור תקופת המאסר, המרה לעונשים אחרים כגון מאסר על תנאי עבודות שירות, קנס וכדומה
  • הפחתת קנס – בקשה להפחתה בסכום הקנס שנקבע
  • הקלה בפסילת רישיון רכב – בקשה להקלה מבחינת תקופת הפסילה וכדומה
  • מחיקת רישום פלילי – ניתן לבקש מהנשיא אישור למחיקת הרישום הפלילי או קיצור תקופת ההתיישנות
  • דין משמעתי – החל משנת 2017 ניתן לבקש חנינה גם בדין משמעתי להקלה על בעלי מקצועות כגון עורכי דין, עובדים סוציאליים, רואי חשבון ועוד
  • בני העדה האתיופית – בשנת 2018 הוצע לאסירים בני העדה האתיופית להגיש בקשות לחנינה במטרה לתקן את האפליה, אליה נחשפים בני עדה זו

הבקשה עצמה

בקשת חנינה מתבצעת באופן מקוון ללשכת הנשיא ומשם היא מועברת למחלקת החנינות ולמשרד המשפטים. מחלקת החנינות מבצעת בדיקה מקיפה על התיק המדובר ועל האסיר המדובר לצורך בחינת מדוקדקת של הפרטים החיוניים לצורך קבלת ההחלטה. לאחר הבירור, מוגשת לנשיא על ידי מחלקת חנינות המלצה באם כן או לא לאשר את הבקשה. לאחר עיון מעמיק, מקבל נשיא המדינה את ההחלטה באם לאשר את הבקשה או לא. חשוב לציין, שהמידע לגבי השיקולים שהכריעו את הכף לכאן או לכאן נשאר בבית הנשיא ולא ניתן לאסיר עצמו או לגופים אחרים מטעמו או שלא מטעמו.

החשיבות של הייצוג

בדומה לכל הליך משפטי אחר, גם בנושא של בקשת חנינה חשוב מאוד לקבל ייצוג מקצועי של עורך דין פלילי המתמחה בכך, על מנת שיוכל להדריך את האסיר מה עליו לעשות כדי להגדיל את הסיכויים לאישור הבקשה.

פוסטים דומים